A kreativitás út önmagunk megismeréséhez

Kreativitás | 0 hozzászólás

A rajzolást, a festést, már a 90-es években is alkalmazták, terápiás kezelésekhez. Ma pedig az egyik „legdivatosabb” stresszkezelési módszer lett.
Betty Edwards, amerikai kineziológus a stressz oldására, a személyiség- és készségfejlesztésre, önismeretre fejlesztette ki a jobb agyféltekés rajzolást.

Akik részesei az ilyen fajta stresszkezelésnek, képessé válnak a dolgok mögé látni, jobban tudják kezelni érzelmeiket és a világhoz, embertársaikhoz is megváltozik hozzáállásuk.
A rajzoláshoz, mindenki más szemszögből, perspektívából, más látásmóddal fog hozzá. A rajzolás titka is, a különböző látásmódban rejlik.
Ahhoz, hogy valakinek a látásmódja megváltozzon, szüksége van egy bizonyos önismeretre.

gyermeki_kreativitas_stresszmentesEgyes kutatók szerint, a kreativitás, a bennünk található gyermeki énünkkel hozható össze.
A kreativitás célja, hogy mindig újat alkossunk, merjük kipróbálni az ismeretlent, kockáztassunk és a végén majd kiderül, mire jutottunk. A gyermeki énünk pont az a részünk, amelyikben nincs félelem az új dolgok iránt.

Osho szerint, a kreativitás a szabadság illata.
Kreatív ember az, aki olyan dolgokat lát, hall, amelyeket előtte még senki.
A kreativitás a cselekedetekkel áll kapcsolatban. A kreatív ember, nem robot. Mindig kész a tanulásra, a pillanatok befogadására. Az embernek, meg kell találnia a teljességet hétköznapjaiban, így életébe, be tudja fogadni az új dolgokat.

A kreativitás az ember tudatosságának minőségétől függ. Bármit teszel, minden kreatívvá válhat, ha munkádat szeretettel végzed, meditációként éled meg.
A kreatív emberek mernek álmodni és ez az álmodozó természetük teszi naggyá őket. Sok ilyen sikeres, álmodozó, költőt, zeneszerzőt ismerhetünk.

Napóleon egyik mondása is az volt, hogy a világot, a képzelet irányítja.
A képzelőerő a híd szerepét töltheti be a szív és az értelem között.

A mai kutatások szerint, a kreatív embereket a következő személyiségjegyek jellemzik:
– szellemi egészség és hatékonyság
– az önmegvalósítás szándéka
– pozitív én-kép, magabiztosság
– pszichológiai biztonság
– a személyiség szabadsága, a korlátozások elleni védekezés
– a környezet tökéletesítésére való törekvés
– korlátozások, kötöttségek, szabályok nehezen tűrése

Denis Waitley szerint a kreativitást a következő 5 terület akadályozhatja meg.
Öntudatosság, tökéletesség, az intellektus, a meggyőződés és a hírnév.

Amerikai kutatók vizsgálatokat végeztek az intelligencia és a kreativitás összefüggésével kapcsolatban. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a két fogalom független egymástól, de a kreativitás előfeltétele, legalább közepes szintű intelligencia.

„Intelligencia nélkül a kreativitás vak, a kreativitás nélkül viszont az intelligencia béna.”
Vitányi Iván – Sági Mária

Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású pszichológus, a 20. század végén írt a Flow élményről.
Ez a flow, olyan élményt, tevékenységet jelent, ami az embert elragadtatja, amelyben elmerül, belefeledkezik úgy mintha a külvilág már nem is létezne számára. Az öntudat feloldódik, de közben ébren is marad.
A flow, egy pozitív élmény. Nincs stressz, csak pozitív érzés.

legyel_kreativ_stresszmentesAz alkotó embereknek szükségük van ilyen élményekre, és ha egyszer átélték, akkor a továbbiakban is, rendszeresen szükségük lesz rá.

Az öröm állapot, a flow élmény akkor jön létre, ha élvezzük amit csinálunk, kihívás számunkra, és rendelkezünk azzal a tudással, tehetséggel, amivel megoldjuk a feladatokat. Ilyen állapotban a stressz is elkerülheti az embert.

Azonban ha a megoldandó feladat nem áll egyensúlyba képességeinkkel, akkor szorongunk és nem találjuk örömünket a munkába. Viszont ha többet tudunk mint a feladathoz szükséges, elkezdünk unatkozni. Ha a feladat meghaladja tudásunkat, sok az ismeretlen számunkra, idegesek, zavarodottak, stresszesek leszünk.
A kreatív embereknek viszont van olyan képességük, hogy komolyabb döntéshelyzetekben feltalálják magukat, higgadtak maradnak és megoldják az előttük álló feladatot.

A kreatív emberek jobban bírják a feszültséget, ezért jobban is hasznosítják a motivációs energiájukat. Jobban tudják kezelni a stresszt!

Tehát mi a kreativitás?
Szépség? Jóság? Igazság?
Schiller szerint, a szépség hajnali kapuján át léphetünk a tudás birodalmába.

Te is legyél kreatív!
Merj álmodozni! Ismerd meg és vedd észre környezetedben a szépséget, jósággal közelíts minden és mindenki felé. Így élhetsz, stressz nélkül, és boldogan. A kreativitás az egyik legjobb stresszkezelési módszer.

Töltsd le a Lélekmosók ingyenes e-book-ot ahol a kreatív stresszoldásról mesélnek házi, kézműves-szappan készítői.

Stresszmentes szép napot!

forrás:mufics.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük