Siker, egyenlő kreativitás?

Ön és emberismeret | 0 hozzászólás

Hogyan függ össze a siker a kreativitással?

Légy kreatív és sikeres leszel!

 

Nem létezik szabályok által irányított kreativitás. (…) Ha szabályokat keresünk a kreativitásban, az olyan, mintha az elmét próbálnánk elválasztani a testtől. (Frank Herbert)

Lehetne a fenti kijelentést cáfolni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több sikeres ember, feltaláló kreatív is volt.

Ilyen volt például Thomas Edison, aki föltalálta a villanykörtét, vagy Richard Branson, akitől az iskola igazgatója a következő szavakkal búcsúzott el, „Gratulálok Branson! Azt hiszem, maga vagy börtönbe kerül, vagy milliomos lesz.” Tudjuk később milliomos lett. Ő volt, aki 20 évesen megalapította a Virgin hanglemez- és csomagküldő szolgálatot, amely hatalmas cégcsoporttá nőtte ki magát. Branson nem az a tipikus üzletember, sikerei, zsenialitása mellett, megérzéseire alapozva, mert nagyokat álmodni, és ezeket megvalósítani. Továbbá megemlíthetjük még Jony Ive dizájn szakembert, akinek a keze nyomát felfedezhetjük az Apple termékein. Az említett emberek sikeresek és kreatívak is egyaránt, de sorolhatnánk még a példákat, a hozzájuk hasonló kreatív elmékkel.

Szeretnél Te is sikeres lenni? Legyél Te is kreatív.

Számtalan kutatás azt mutatja, hogy a kreativitás fejleszthető, amit most pár módszer bemutatásával szeretnék bebizonyítani neked.

1. Mit ábrázolnak a felhők?

Gyerekkoromban sokszor játszottuk, hogy felnéztünk az égre és próbáltuk a felhőket „beazonosítani” Volt olyan felhő, amelyik a kutyára hasonlított, volt olyan, amelyik egy haragos vénemberre és még sorolhatnám mikor mire. Nagyon egyszerű módja a kreativitásnak, de még is gondolkodásra, kreativitásra késztet ez a „játék”

2. Próbáld naponta növelni a szókincsedet!

Kommunikációnk során sokszor megállapíthatjuk, hogy aki szépen ki tudja fejezni magát, nagyobb a szókincse, hatékonyabban tud eredményeket elérni. Érdemes naponta olyan szavakat begyakorolnod, ami különböző témakörökben segíti a minél változatosabb kommunikációdat. Érvelni is jobban lehet, ha „színesebben” fejezed ki magad.

3. Játsszál a körülötted levő tárgyak segítségével

Írjd körbe a tárgyakat. Próbáld felsorolni a külalakjukat, a használhatóságukat, minél több jelző segítségével a tárgyaknak. Meg se állj 10 jelzőig. Ne felejtsd el, itt is fontos a kreativitás!

4. Rajzolgassál!

Biztos voltál már úgy, hogy bent ülsz egy órán, vagy egy értekezleten és elindul a kezedben a tollad. Észre sem veszed és olyan formákat rajzoltál, aminek lehet se füle se farka, de az is lehet, hogy egész értelmeset alkottál. Talán lerajzoltad, ami közvetlen előtted volt, vagy a kinti fán akadt meg a szemed, de lehet az előadó portréját kanyarítottad le a füzetedbe.  pixabay kreatív

Folytasd csak nyugodtan, ez már jó út a siker felé…

5. Csinálj mindent a „rossz” kezeddel

Dolgoztasd meg az agyad és használd a rosszabb kezedet, amikor eszel, vagy amikor teniszezel, esetleg amikor fogat mosol. Az agyad valószínű csodálkozni fog, Te pedig egyre kreatívabb leszel a gyakorlás során.

6. Tanulj nyelveket

Figyeld meg, hogy mennyire jót tesz a kreativitásodnak a mondatok különböző nyelven való kipróbálása, esetleg megtanulása. Talán nem sajátítod el az idegen nyelvet teljesen, de jó érzés lesz, ha egy-két számodra érdekes, kedves mondatot megtanulsz több nyelven.

7. Játszd el, hogy Te egy ügyet képviselsz és érvelni kell

Jó kis játék és az érvelés technikája igazán jól fejleszti az ember kreativitását. Filmekben is nagyon jól lehet látni, amikor egy ügyvédnek minden tudását elő kell vennie, hogy meggyőzze az esküdtszéket. Legyél Te is jó ügyvéd!

8. A kreativitás érdekében érdemes kísérletezni.

Lehet sosem sütöttél, de most megpróbálhatnád, vagy nem korcsolyáztál, de most elmehetnél a barátokkal és kipróbálhatnád. A lényeg az, hogy csinálj olyat, amit még sosem próbáltál és fejleszd ezzel is a látásmódodat, a kreativitásod.

9. A tárgyak helyettesíthetők

Próbáltad már, hogy egy egyértelmű használati tárgyat másra fogtál be?

Például egy raklapból ülőgarnitúrát készítettél, vagy egy kocsi kerekéből virágoknak ágyást készítettél. Sorolhatnám tovább az ötleteket, de inkább folytasd Te!

Nem győzöm ismételni, legyél kreatív és ne hagyd, hogy az agyad szundi állapotba kerüljön.

Adjál mindig feladatot neki és akkor észre fogod venni, hogy jó úton jársz, az agyad hálás lesz Neked és megteremti, hogy egyszerre kreatív és sikeres legyél!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük