Nevess mindenen, akár magadon is!

Ön és emberismeret | 0 hozzászólás

Több évvel ezelőtt egy amerikai újságírót gyógyíthatatlan autoimmun betegséggel diagnosztizáltak. Az újságíró úgy gondolta, ha betegségének köze van a stresszes életmódjához, akkor változtatva eddigi szokásain ezután megpróbál “mindenen” nevetni.
A sok nevetésnek meglett az eredménye és sikeresen kigyógyította magát.

Később a kutatók is tesztelték a nevetés gyógymódját, amit az orvosok kezdetben nehezen fogadtak el. Az eredmények viszont bebizonyították, hogy az embereknek nem csak a testével kell foglalkozni, hanem a lelkével is.
Így most már több helyen a kezelések során beépítésre került a nevetésterápia is.

nevetes_stresszmentes_eletNorman Cousins újságírótól származik az a feltételezés, hogy a pszichológiai és a társadalmi háttér jelentős hatással van az ember egészségügyi állapotára. A minden napi stressz miatt kialakult zavarokat a szervezetben, a jó hangulat, a pozitív érzelmek, sikeresen kiküszöbölhetik.
Cousins, az orvosával konzultálva betegsége alatt elkezdett humoros filmeket, vicces programokat nézni.
Végül tapasztalataiból könyv született. A könyv annyira jól sikerült, hogy felkerült a sikerlistákra is.

Cousins nem volt orvos, de írásával nagy hatást gyakorolt képzett kutató orvosokra is, akik szerint valóban, a jó hangulatnak jól leírható pozitív hatásai vannak a betegek esetében.
Két hormon, a béta-endorfin és az emberi növekedéshormon szintje 27 és 87 százalékkal emelkedett azoknál, akik humoros filmet néztek.

Később a cukorbetegségre gyakorolt hatását is vizsgálták a nevetésnek és megállapították, hogy az a csoport, akiket a nevetők csoportjába osztottak és 12 hónapon keresztül megfigyeltek, már a második hónapban jelentős, pozitív eredményeket produkáltak.

A nevetők csoportjába tartozó pácienseknek alacsonyabb volt az epinephrine- és norephineprine- szintje a kevesebb stressznek, illetve a nevetés stresszoldó erejének köszönhetően.
12 hónap után a nevetők csoportjában a HDL koleszterin is, ez a jó koleszterin, 26 %-kal emelkedett.

A kutatók megállapították, hogy a cukorbetegeknél a nevetés nagyban csökkenti a keringési zavarok kockázatát is.

Bármi nyomaszt, letör, vagy boldogtalanná tesz, bármitől rosszul érzed magad, ha sikerült fölemelni a gubancos hétköznapokból a lelkedet, hirtelen kisüt a nap, és felderülsz. Minden nevetés: felszabadulás.
Müller Péter

Te is nézzél naponta legalább egy humoros műsort, filmet és nevessél sokat!

Stresszmentes szép napot! 🙂

Remélem szerzek nektek pár perc jó kedvet ezzel a videóval. 🙂

Idézetek a humorról, nevetésről

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük