7 szokás ami sikeressé tehet és stresszmentessé teszi életed!

Ön és emberismeret | 0 hozzászólás

Te is sikeres lehetsz!
7 szokás, ami sikeressé tehet és stressz nélkül is élhetsz.

És, miért ne szeretnél boldog és sikeres lenni? Ez természetes kívánsága mindenkinek és a siker a boldogsággal kézen fogva jár.

Múltkor a kezembe került egy könyv, amit elég régen megvettem, elolvastam és ezt azóta többször is megteszem.
A címe A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása.
Hasznos és olvasmányos könyv. Én most a stresszel kapcsolatban szeretném a könyv lényegét kihangsúlyozni. A sorok között többször is észrevehető, hogy akikről ír és akikhez szól a könyv szerzője, folyamatos megerősítést ad nekik a stresszmentes élet lehetőségeihez.

Mire gondolok?
-Sikeres vagy? – Nincs depresszió!
-A kezedbe veszed a sorsodat? – Nem fogsz szorongani!
-Változtatni fogsz a szokásaidon? – El is felejtheted a stresszt!
-Együttműködő leszel? – Elmúlnak a félelmeid!
-Elkezdesz dolgozni személyes szabadságodon? – Tiéd a felelősség miért idegeskednél tovább!

Gondolom ismerős mindenkinek a fenti pár mondat, hiszen manapság a sikeres „motivátorok” folyton ilyen kérdéseket és ilyen válaszokat adnak nekünk. Ők már bebizonyították, hogy mindenki elérheti a kitűzött célt, a nyugodt, stressz nélküli életet. Sikeres emberekké váltak azáltal, hogy másokat motiválnak.

Hogy csinálják és miért figyel annyi ember rájuk? Mert mindenki el akarja hinni nekik, hogy amit mondanak az valóban elérhető. De ha nekik mindenki elhiszi, akkor az embernek, saját magának miért lenne nehezebb elhinnie, hogy sikeres és boldog lehet?

A könyv 7 aranyszabályt említ, amin ha végigmész, elolvasod, elgondolkodsz rajta és próbálod a saját hasznodra fordítani, te is egy lehetsz a sok sikeres ember közül.
Én ezt most úgy szeretném neked bemutatni, hogy minden megállapítást híres emberek idézeteivel támasztanék alá.
Az idézetek általában tapasztalatból íródnak, ezért számomra hiteles és meggyőző érveket tartalmaznak.

1.Légy proaktív
Tekintsd át a jelenlegi jellemedet, szokásaidat. A könyv szerzője azt kéri, hogy a könyvben leírtak „fejlődés” során, változz tanulóból tanárrá és válaszd a belülről kifelé történő megközelítést. Így érzelmileg és értelmileg is másként látod a leírtakat.

„Nem sokat fejlődik az ember, ha harminchét éves korában ugyanabban hisz, mint hétéves korában. Túl kell lépni a régi elképzeléseken, szokásokon, véleményeken, olykor még a barátokon is. Nehezen tanulja meg az ember, hogyan kell elhagyni dolgokat. A kígyó levedli bőrét, mert arra van szüksége. Nem férnek el az új dolgok, ahol kevés a hely.” (Marlo Morgan)

„Nézd, ahogy a gondolatok szavakká válnak, ahogy a szavak tettekké, ahogy a tettek szokásokká, ahogy a szokások jellemvonássá, és ahogy a jellem sorssá válik. Amit gondolunk, azzá leszünk.”
(A Vaslady c. film)

„Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.” (Albert Einstein)

„Sikeres üzletmenet láttán mindig gondolj arra, hogy valaki egyszer lépett egy merészet!” (Peter Ferdinand Drucker)

A proaktivitás azt jelenti, hogy emberi lényként, mindenki felelős a saját életéért. Az ember viselkedése nem függhet a környezetétől, sokkal inkább a saját elhatározásától. Az embernek, képesnek kell lennie a dolgok átalakítására és ezért vállalni kell a felelősséget is.
Tudod, a cselekedeteidért így a gondolataidért is, te vagy a felelős! Itt már írtam erről.

Ha átadod a döntést és hagyod, hogy befolyásoljon a környezeted, akkor reaktív leszel, depresszióba is süllyedhetsz, napjaidban egyre több lesz a stressz és a szorongás.

katica_szokasokA proaktív emberek nem hagyják, hogy elvegyék a jó kedvüket, nekik mindegy, ha esik, ha fúj, őket nem érzelmeik, hanem értékeik mozgatják.

„Csak akkor vehetik el az önbecsülésedet, ha önként adod oda” (Gandhi)

„Nem engedem, hogy mások piszkos lábukkal végiggyalogoljanak  az
elmémen.” (Gandhi)

Ha hatékony szeretnél lenni, akkor legyél kezdeményező és vállald a felelősséget tetteidért. A proaktív ember szembenéz a realitásokkal, a körülményeivel és a várható jövővel.
Te is proaktív személlyé válhatsz, csak figyeld a környezetedet, a viselkedésedet, hogyan reagálsz különböző helyzetekre, problémákra.

„Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire.”(Dalai Láma)

„A depresszió fő oka nem az anyagi nélkülözés. A depressziót a szeretetteljes emberi kapcsolatok hiánya okozza.”(Dalai Láma)

2. Már a kezdetkor lásd a célt!
Milyen a képzelőerőd, lelkiismereted?
Ha céltudatos vagy, akkor már az út elején el tudod képzelni, mit szeretnél elérni az út végén. Tudod merre mész, hová tartasz, mit akarsz csinálni és hogy akarod csinálni?!
siker_szokas_tojas

„Minden nagy teljesítmény egy álommal kezdődik. A tölgyfa alszik a makkban, a madárka vár a tojásban, és a lélek látomásában egy ébredező angyal mozdul. Az álmok a valóság magjai.” (James Allen)

„A terv csupán jó szándék marad, ha nem fajul azonnal kemény munkává.” (Peter Ferdinand Drucker)

„A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot.” (A Einstein)

„Akinek van miért élnie, szinte minden hogyant ki tud bírni.” (Friedrich Nietzsche)

Tudod mi a fontos neked a személyes fejlődésed során, a családod tekintetében, a munka területén és ezt sosem téveszted szem elől?

3. A fontos dolgokat tedd az első helyre!
Ha tudod mi a feladatod, már ismerted az erősségeidet, gyengeségeidet, akkor leszel képes hatékonyan menedzselni magadat. Az én-tudat, a képzelőerő, a lelkiismeret mellett szükséged lesz a szabad akaratra, hogy eredményesen menedzseld életedet. Tervezd az életed, tervezd az idődet!

„A sikeres ember rendelkezik azzal a szokással hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem szívesen csinálnak. A sikeres emberek nem szívesen teszik meg ezeket. Képesek azonban arra, hogy ellenérzésüket alárendeljék a célnak.” (Albert E Gray)

„A tevékeny ember azzal törődik, hogy helyesen járjon el; hogy helyénvaló dolgok történnek-e, arra ne legyen dolga.” (Johann Wolfgang von Goethe)

„Vágyaink a bennünk szunnyadó képességek előhírnökei.”(Johann Wolfgang von Goethe)

„A dolgok, amik a leginkább számítanak, sosem lehetnek kiszolgáltatva azoknak, amik kevésbé számítanak.” (Johann Wolfgang von Goethe)

„Az embernek magának kell próbák elé állítania magát, kiderítendő, függetlenségre és parancsra termett-e; méghozzá idejében. Nem kitérni saját próbatételeink elől, noha talán ez a legveszedelmesebb játék a játszhatók között, s végtére is csak próbák, melyeknek magunk vagyunk a tanúi, s kívülünk nincsen bírája.” (Friedrich Nietzsche)

4. Törekedj a kölcsönös győzelemre!
Ha módodban áll, hogy más emberekkel együttműködjél ezáltal hatást gyakorolj rájuk, akkor mindig a kölcsönös győzelmet tartsd szem előtt. Mindenkinek jobb lesz a hangulata, nyugodt, és stresszmentes napotok lesz.

„Miért élünk, ha nem azért, hogy minél könnyebbé tegyük egymás számára az életet?” (George Eliot)

„Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember
nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.” (Henry Ford)

„Ne vitasd más emberek gyengeségeit és a sajátodat sem! Ha hibázol, ismerd be, javítsd ki és tanulj belőle – azonnal!” (Stephen R. Covey)

siker_szokas_osszhang

„Ha a sokféleség közös alapot és célt talál, nagy dolgot szülhet. Mindenki megőrzi másságát — de egy irányba húz. Ez a fejlődés útja az élet minden színterén.” (Müller Péter)

„A másokkal való együttműködés olyan, mintha előnyt adnál magadnak a versenyben.” (John C. Maxwell)

5. Először a másikat értsd meg, azután értesd meg magad!
A kommunikációs készség a legfontosabb képessége az embernek. Ezt elég sok helyen elsajátíthatod, tanulhatod. Az viszont már nem általános, hogy azt is megtanítsák, hogy kell a másik embert meghallgatni, kérését, mondandóját meghallani, megérteni. Úgy figyelj, hogy először a beszélőt próbáld megérteni, úgy hallgasd, hogy beleképzeled magadat a helyébe. Nem kell egyetérteni vele, de meg kell értened őt a szíveddel és a szemeddel egyaránt.

„A szívnek vannak érvei, amelyekkel a józan ész nem tud mit kezdeni” (Pascal)

„Aki hozzád fordul, mind jobb és boldogabb emberként távozzék tőled.”(Teréz anya)

„Ami a virágoknak a napfény, az az embereknek a mosoly. Igaz, apróságról van szó; ám az életünk ösvénye mentén elszórt mosolyok értéke felbecsülhetetlen.”(Joseph Addison)

siker_szokas_csapatmunka6. Használd ki a szinergiákat
Kreatív együttműködés alapelvei, nyílt becsületes kifejezésmód. Az egész több, mint a részek összege. A részek egymás közötti kapcsolata a saját jogán maga is önálló részt jelent.

„Ami a legszemélyesebb, az egyben a legáltalánosabb is.” (Carl Rogers)

„Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással.”(Gandhi)

7. Élezd meg a fűrészt!
Célja az emberi természet négy rétegének (fizikai, lelki, szellemi, társas), megújítása. Önmagad gyarapítása, értékeid karbantartása, fejlesztése.
A fizikai, amivel már többször is foglalkoztam és még fogok is, a testedzés, a táplálkozás és a stresszkezelés.
A szellemi, az olvasás a tervezés, írás és a vizualizáció.
A lelki az elköteleződés, az értékek tisztázása, tanulás, meditáció
A társas, érzelmi réteg pedig a belső biztonság, empátia, együttműködés és szolgálat

„Ha az ember vagyonát a pénztárcája helyett az agyában őrzi, azt senki nem veheti el tőle. Mindig a tudásba történő beruházás fizetődik ki a legjobban.” (Benjamin Franklin)

„Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.” (Zig Ziglar)

„A sikert nem hajszolni kell, hanem vonzani, azáltal, hogy vonzó személyiségekké fejlesztjük magunkat.” (Jim Rohn)

„A tudatosodás a szeretetre való képességünk fejlődését jelenti. (…) A tudatosodással együtt járó tisztulás testi és lelki folyamat. Fájdalmas, mert ki kell lépned komfortos kis életedből, át kell világítanod eddigi életed. Tükör elé kell állnod. Meg kell kérdezned magadtól: boldog vagyok? Úgy élek, ahogy szeretnék? Képes vagyok szeretni, és szerethető ember vagyok? (…) Légy őszinte magaddal! És ne félj! Megéri vállalni az önvizsgálatot, és megéri végrehajtani a belső változtatásokat. A változás, a felemelkedés ugyanis a belsőnkben játszódik le, nem máshol. (…) Változz meg, s megváltozik a világ.” (Berente Ági)

És a végén szeretném megosztani veletek egyik kedvenc idézetemet, amit egy időkapszulában találtak meg.

„Kedves Utókor, ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) – no, akkor vigyen el benneteket az ördög. Ezzel a jókívánsággal maradok (maradtam) tisztelettel: Albert Einstein”

Mindenkinek kívánok stresszmentes napokat!

Forrás:
A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
Stephen R. Covey

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük