Tanuld meg felismerni a stressz tüneteit

Stresszkezelés | 0 hozzászólás

Miért jó, ha felismered a stressz tüneteit, jeleit?

A mai modern élet, számos olyan kihívást, stresszhelyzetet tartogat számunkra, aminek a megoldását nagyban befolyásolja személyiségünk. Sokan a stresszt már egy megszokott mindennapi állapotnak tartják és különösebb problémák nélkül élik vele mindennapjaikat.

A stressz azonban hosszabb távon, hol pozitív, hol negatív hatással van az életünkre. Egyik napról a másikra belopódzik gondolatainkba, szervezetünket legyengíti, vagy megerősíti, hangulatunkat, viselkedésünket megváltoztatja.

A stressz tünetei, okai, csak azok számára ismeretlen, aki nem tudja felismerni, illetve nem vesz tudomást a jelekről.

A stresszmentes blogom segít abban, hogy olvasója megtanulja mi váltja ki a stresszt, mik a jelei és tünetei?
Aki időben felismeri a stresszforrásokat, meg tudja védeni magát a stressz által okozott, káros hatásoktól. A stresszkezelő módszerek, technikák ismerete és alkalmazása lehetővé teszi, hogy a legjobb utat válasszuk, a stresszmentes élethez.

A stressz nem mindig rossz, hiszen a kisebb, rövidebb ideig tartó nyomás és stresszinger még motiváló is lehet. A stressznek leginkább, akkor jelennek meg, a szervezetünket romboló hatásai, ha hosszabb távon, folyamatosan érnek minket olyan hatások, amitől frusztráltak leszünk, rossz lesz a közérzetünk, alvászavarral küzdünk és többször ingerülten reagálunk különböző stresszhelyzetre.

„Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz.”
(Selye János)

Mi a stressz?

Selye János szerint, „A stressz az élő szervezet válasza, bármilyen természetű megterhelésre. Mindössze két alapvető reakciótípus létezik: aktív válasz, azaz küzdelem, vagy pedig passzív válasz, azaz menekülés vagy eltűrés.”

Az egészséges szervezetnek a stressz energiát adhat, és segítheti a koncentrációt. Az is előfordulhat, hogy egy vészhelyzetben a stressz olyan erőt ad, aminek segítségével a bajt elkerülhetjük, magunkat megvédhetjük.
A stressz jótékony lehet egy kihívás előtt álló versenyzőnél, és egy vizsgára készülő hallgatónál.

Egy bizonyos ponton túl a stressz azonban, már nem hasznos a szervezetünknek. A hosszú távon ért negatív stresszingerek, jelentős károkat okoznak az egészségünknek, a teljesítményünknek, közérzetünknek, munkahelyi és baráti kapcsolatainknak, összegezve, életünk minőségének.

Hogyan reagálunk, stresszhelyzetben?

Vérmérsékletünktől függően, a stresszorok hatására a küzdést szoktuk választani a legtöbb esetben. A stressz ilyenkor ingerültté és idegessé tesz, hirtelen haragúak és nyugtalanok leszünk. Küzdünk, „minden eszközzel”, nem adjuk föl.

A másik eset, amikor visszahúzódóvá válunk, inkább elmenekülünk a problémától és nem mutatunk ki szinte semmilyen érzelmet, nincs válaszreakciónk. Az ilyen viselkedéssel hosszabb távon depresszióssá és szorongóvá válhatunk.

A harmadik a legdrasztikusabb válasz, amikor az idegrendszerünk szinte felmondja a szolgálatot, mert nem találjuk meg a megoldást a problémánkra. Szervezetünk jelentősen károsodik, kerülhetünk akár életveszélyes helyzetbe is. Sokszor az ekkor fellépő fizikai fájdalomtól úgy tud megmenekülni testünk, hogy elveszítjük eszméletünket.
Szervezetünkben a harmónia, és az egyensúly ilyenkor felbomlik.

A szervezet egy nagyobb stressz után, csak akkor képes újra egyensúlyba kerülni, ha a tanult módszereket, technikákat alkalmazva, minden akaratunkat összeszedve, elkezdünk küzdeni, harcolni, illetve a passzívabb menekülést választani, a káros stresszhelyzetekből.

A következő részben választ kapsz melyek a stressz tünetei? Milyen jelekre kell figyelned, mielőtt a szervezeted túlterheled?

Stresszmentes szép napot! 🙂

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. A stressz figyelmeztető jelei! | Stresszmentes.hu - […] ← Tanuld meg felismerni a stressz tüneteit […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük