A kreativitás, pozitív hatása a stresszre

Kreativitás, Stresszkezelés | 0 hozzászólás

A stressz, az élet területén felmerült feszültségek, a szorongás és a teljesítéskényszer, sokszor negatívan hat a kreatív gondolkodásra.
Még is, mit csinálnak máshogy a kreatív emberek, amiért sikeresebbek és a stressz negatív hatásai sem befolyásolják folyton életüket?

Tudományos megfigyelések alapján a kutatók bebizonyították, hogy a kreatív egyének könnyebben feltalálják magukat az élet számtalan területén, és sikeresebben feldolgozzák a kihívásokat, a stresszt.

Miért van ez?
Miért előny a kreatív gondolkodás?

1. A problémáktól való eltávolodás
A kreatív emberek a döntések és a problémák megoldása előtt elvonulnak és több szemszögből megvizsgálják a lehetőségeket, a válaszokat. Ez a halasztott döntés, segíti az újabb megoldások felé őket. A tudományos felfedezéseknél is több esetben tapasztalható, hogy az ilyen elvonulások, gondolkodási stratégiák, hozták el az átütő sikereket, a nagy találmányokat.

Próbáld ki!
Tartsd távol magad te is egy kis időre a problémáidtól! Így elérheted, hogy utána más perspektívából lásd a megoldást, és könnyebben dolgozd föl a stresszes helyzeteket.

2. Rendszeres testmozgás
A testmozgás nem csak stresszoldásnál, hanem a kreativitásnál is fontos tényező. A megoldhatatlan problémák esetében, sokszor az aktív testmozgás csodákra képes. Tudósok, 2 órás mérsékelt mozgás után mérték a kreativitást és megállapították, hogy az innovatív gondolkodás a mozgás hatására aktívabb lett.
Az agy az aerob mozgás következtében a fokozott oxigéndús vérellátás mellett, fokozott aktivitást ért el, ami a kreatív ötletekhez is jelentősen hozzájárulhat.

3. Dopamin-termelés
Tudósok szerint a dopamin termelés és a kreativitás között kapcsolat van. A dopamin növekedésével, az emberi agy pozitív megerősítést kap. Ezt a növekedést szintén ki lehet mutatni a pozitív élmény, sikeres munka és kreatív gondolkodás esetén is. Minél magasabb a dopamin szint, annál hatékonyabb az innovatív aktivitás.

4. Az agy kémiája és struktúrája
Jelentős összefüggést állapított meg az Új-mexicói egyetem professzora, Rex Jung, a kreativitás és az agy kémiája és strukturális felépítésével kapcsolatban, ami tulajdonképpen meghatározza a kreatív gondolkodásra való képességet.

5. Két-, és többnyelvűségtobbnyelvuseg_kreativ_stresszmentes
Kutatók, szoros kapcsolatot mutattak ki a kreativitás és a két-, vagy többnyelvűség között. A több nyelvet beszélő emberek sikeresebbek a kreatív gondolkodáshoz szükséges megismerési és több változós feladatok megoldásában. A több nyelvet beszélők előnye még az is, hogy az ingereket több forrásból is képesek egy időben azonosítani, komplexebb helyzetelemzésre képesek, és ez elősegíti az innovatív gondolkodásukat.

6. Magas IQ és a kreativitás
A jövő nagy kérdése, hogy milyen összefüggés lehet a magas IQ és a kreativitási szint között. Mennyire lesz mérhető ez az összefüggés, az egymáshoz való viszonyuk. Az eddigi vizsgálatok szerint a 120, 130, és a 150-es IQ szinten már bizonyítható a kreativitás és az IQ megegyező szintje.

A kreatív, és folyton megújuló gondolkodást azonban életkorunk, környezetünk, a változások, a stressz, nagyban befolyásolja. A kérdés az, hogy az előbb felsorolt tényezők, mennyire befolyásolják döntésünket és milyen új, eddigiektől eltérő, kreatív megoldásokat tudunk a folyamatosan változó körülmények között hozni.

Úgy gondolom, hogy hosszabb távon, a pozitív hozzáállás, a sok pozitív élmény, a szórakozva és élethosszig tartó tanulás, erősíti a kreatív gondolkodást és gyengíti a stressz negatív hatását.
Szerintetek?

Lélekmosók-Kreatív stresszkezelésTöltsd le a Lélekmosó, ingyenes e-könyvet, amiből megtudhatod, hogyan segíthet egy hobbi a stresszkezelésben? Megismerkedhetsz a kézműves szappanok készítőinek képviselőivel. Igaz történeteket olvashatsz barátságokról, egyéni sorsokról, a természetes szappanok világából.
Ha feliratkozol, ráadásként kapsz még, plusz 2 db. e-könyvet!

Stresszmentes szép napot!

forrás:mul.hu
Hank Kata

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kreativitás, út, önmagunk megismeréséhez | Stresszmentes.hu - […] Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású pszichológus, a 20. század végén írt a Flow élményről. Ez a flow, olyan élményt, tevékenységet…
  2. A kreatív embereknek, ilyen lelkük van! | Stresszmentes.hu - […] életemben, központi helyet foglalt el a kreativitás. Persze szerencsém is volt, mert mindig olyannal foglalkozhattam, ami boldoggá tett és…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük