Stresszoldás, makrobiotikus táplálkozással

Módszerek és eszköztár, Stresszkezelés | 0 hozzászólás

Kezembe akadt egy könyv. A címe Makrobiotika, Az egészséges és harmónikus életért. Nem mondok igazat! 🙂 Nem akadt a kezembe, mert már hónapok óta forgatom és próbálom értelmezni, hogy miért bízzak a makrobiotikában és aki olvassa bejegyzéseimet, Ő miért bízzon az én ajánlásomban.

A makrobiotikával kapcsolatban, rengeteg véleményt, eredményt, elolvastam. Közben barátnőm, a mióma.hu oldal szerkesztője bemutatta nekem Szilvit, a könyv szerzőjét, makrobiotikus táplálkozási tanácsadót. Szilviről az volt az első benyomásom, amikor megláttam és hallottam beszélni, hogy húúúha, ez a nő, egy „energiabomba”! Fiatalos, csinosan vékony, örökmozgó egyéniség.

Elmondása szerint az energiáját, a fiatalos megjelenését és a csinos alakját, a makrobiotikus táplálkozásnak köszönheti. Fel is tettem neki a kérdést, hogy tarthatja ilyen jól magát 50 fölött egy nő?
Nevetve válaszolt, hogy annyit eszik amennyit akar és még sem hízik el, mert megválogatja, hogy mit főz, milyen módon és milyen alapanyagokból.
Az első motivációm már meg is volt. Annyit eszem amennyit akarok? Ez kell nekem! 🙂

Szilvi, az első találkozásunkkor rögtön elénk tette a káposztából és babból készült levest, túró és tojás nélkül készült Rákóczi túróst, kuzuból készült italt és igazából már eszembe sem jut mennyi mindent kóstolhattunk meg.

Ettünk és közben röpködtek az olyan szavak, mint a „Gomashio”, „Kombu”, „Nori”, „Umeboshi”.
Szilvi miről beszélsz?! 🙂

Az ételek nagyon finomak és változatosak voltak, de akkor még mindig kételkedtem abban, azt hiszem ilyen gondolatok a ti fejetekben is megfordulhatnak, hogy fogom, hogy fogjátok, kibírni, és most hirtelen ezek jutnak eszembe, tej, tojás, hús és kenyér nélkül.

Szilvi pedig megállás nélkül mondta, hogy melyik élelmiszer jó és melyik a rossz szervezetünknek, egészségünknek. Látszott, hogy nagyon ért hozzá.
Ekkor tettem föl neki a kérdést és meséltem az én elkötelezettségemről, a stressz kezeléséről és az általa okozott betegségek megelőzéséről. Bízhatnak bennem az olvasóim, ha a makrobiotikus táplálkozást ajánlom nekik stresszkezelésre, betegségek megelőzésére?

Gyors válasz pár szóban, Szilvi, mint egy élő lexikon, bizonyítékként már sorolta is melyik élelmiszernek van nyugtató hatása és hogy kell őket elkészíteni.
A válasz lényege, hogy az egyik legjobb táplálkozási mód, a stresszkezelésre, a makrobiotikus táplálkozás.

Nézzük, mi a stresszmentesítő táplálkozás lényege?

A stresszmentesítő táplálkozás lényege, az ételek alapanyagainak megválasztásában, az étkezés nyugodt körülményeiben vannak alapvetően.

Ehhez milyen alapanyagokra lesz szükséged?

Gabonák: kerek és hosszú szemű barna rizs, köles, hajdina, árpa, kukorica, zab, búza és ezek termékei tészták és lisztek.
A táplálék allergiásoknak a gluténmentes gabonák fogyasztása javasolt: barna rizs, köles, hajdina, kukorica

Bab-lencse-borsófélék: csicseriborsó, tarka bab, fehér bab, saláta bab, azuki bab és a sokféle bab, ami Magyarországon terem, barna, zöld, vörös… lencsefélék, zöldborsó, vajbab, zöldbab…

nyito_zoldseg_retekKülönféle zöldségek amelyek gyökeres, kerek, vízszintes, felfelé növekedésűek

Helyi gyümölcsök és azok aszalványai, cukor nélküli készítményei (lekvárok, öntetek)

Olajos magvak: napraforgó, tökmag, dió, mandula, mogyoró

Fontos, hogy ezeket az alapanyagokat az évszaknak, és az állapotodnak megfelelően, igazítsd.

Relaxáló hatású alapanyagok a különösen édes ízű kukorica, kerek zöldségek, póréhagyma, káposzta, sütőtök…

Édes ízt adó vágási-főzési mód a nishime főzési mód, amely a saját gőzében puhult főzést és a nagy darabra szeletelést jelenti.
A kicsi vízbe tett édes zöldségek alatt a gázlángot nagyra vesszük, amikor elpárolgott a víz és gőzzé vált, kicsire váltjuk a lángot és a fedő alatt saját gőzében megpuhulnak a zöldségek.
Így a zöldségek, rendkívül édessé válnak, amelyek kitartó nyugodt energiát adnak a fogyasztójának.
Ehhez a zöldség fogáshoz fontos, hogy legyen gabona fogás, növényi fehérjékben gazdag fogás és saláta savanyú, aminek kiválasztása itt is, évszaktól és egyéni állapottól függő kell hogy legyen.

Az édes-zöldség ital a nyugtató, relaxáló hatású.

Nyugtató, relaxáló levesek

a) Édes zöldséges leves

b) Cukkini árpa leves

c) Gyömbéres vöröshagyma krémleves

d) Árpa leves sütőtökkel

A következő részben leírom, hogy készítsd el a fenti, nyugtató hatású leveseket.

stresszmentesStresszmentes szép napot! 🙂

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nyugtató, relaxáló hatású leves receptek | Stresszmentes.hu - […] Az előző blogban már beszéltem a stresszoldó, makrobiotikus táplálkozásról. […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük