Nyugtató, relaxáló hatású leves receptek

Módszerek és eszköztár | 0 hozzászólás

Az előző blogban már beszéltem a stresszoldó, makrobiotikus táplálkozásról.

Ahogy akkor leírtam, a stresszmentesítő táplálkozás lényege, az ételek alapanyagainak megválasztásában, az étkezés nyugodt körülményeiben vannak alapvetően.

Egészséged megtartásához fontos, hogy természetes ételeket fogyasszál.
A makrobiotikus táplálkozás elősegítheti, hogy könnyebben vedd a napi akadályokat, ne legyél fáradékony. Gondolataid tiszták maradjanak, türelmes legyél munkád során és otthon a családod körében.
Alvásod mély és nyugodt legyen.

Ezért most szeretnék nektek bemutatni 4 darab igazán relaxáló, nyugtató és lazító hatású, édes leves receptet, amiknek nem csak az az előnye, hogy egyszerűen elkészítheted őket, hanem ráadásként még nagyon finomak is.

Íme, a leves receptek 🙂

Édes zöldséges leves
Cukkini árpa leves
Gyömbéres vöröshagyma krémleves
Árpa leves sütőtökkel

Édes zöldséges leves

Hozzávalók:
4 csésze víz
1/2 édes burgonya kockákra vágva (másfél cm méretűre)
1/2 vöröshagyma félholdra szeletelve
1 kicsi sárgarépa szeletelve
Só (ha van miso akkor 4 teáskanál miso paszta barna rizs misoból)
1 evőkanálnyi apróra darabolt újhagyma tálaláskor a leves tetején

A forrásban lévő vízbe teszem a zöldségeket 5 percig, majd alacsony lángra veszem és főzöm amíg puhák lesznek a zöldségek. Sóval ízesítem (ha van miso pasztánk akkor a fél pohár zöldség lében felolvasztom és óvatosan visszaöntöm a levesbe, forralás nélkül 1-2 percig főzöm)

Tálaláskor apróra szeletelt újhagymával szórom a tetejét.

Cukkini árpa leves

Hozzávalók:
1/3 csésze árpa
3 csésze víz
2 közepes méretű cukkini, másfél centi kockákra vágva
1/2 evőkanál olíva olaj
tengeri só és kicsi bors, piros paprika ízlés szerint
Egy kanál újhagyma apróra vágva tálaláskor a leves tetején.

Egy csésze vízben egy csipet sóval 40 percig főzöm az árpát kuktában, azután hagyom kihűlni a kuktát. Kukta nélkül 1 órán át főzöm az árpát. Vastag talpú serpenyőben az olíva olajon pirítom a cukkinit 2 percig 1/2 teáskanál sóval. Hozzáadok két csésze vizet és főzöm addig míg a zöldség megpuhul. Mixerrel pürésítem a cukkinit. Hozzáadom a főtt árpát, a sót, a kicsi borsot és a piros paprikát ízlés szerint.

Apróra vágott újhagymával tálalom.

Gyömbéres vöröshagyma krémleves

Hozzávalók:
4 db vörös hagyma kockára vágva
1/2 evőkanál nagyon vékonyra szeletelt gyömbér (amelyet korábban meghámoztam)
1 teáskanál (pirított) szezámolaj
Só (ha van rizs vagy shiro miso akkor azzal sózom a levest)
4 csésze víz
Tálaláskor egy kanál apróra szeletelt újhagymával díszítem a leves tetejét.

Vastagtalpú edényben pirítom a hagymát a gyömbért az olajon egy csipet sóval amíg a hagyma üveges lesz. Egy csésze vizet hozzáadok és puhára főzöm a hagymát. A maradék 3 pohár vizet hozzáadom és tovább főzöm. Sóval ízesítem (ha van misonk akkor a szokásos módon eljárva misot adok a leveshez)

Apróra szeletelt újhagymával a tetején tálalom.

Árpa leves sütőtökkel

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
Egy mokkáskanál olaj hidegen sajtolva
4 csésze kockákra vágott sütőtök
3/4 csésze főtt árpa

A fokhagymát olajon pirítom kicsi sóval és a sütőtök darabokat hozzáteszem és felengedem vízzel. Puhára főzzük a sütőtököt és mixerrel pépesítem, majd a főtt árpát hozzáadom és közösen tovább főzöm egy ideig.

A gluténérzékenyek az árpát nyugodtan kicserélhetik gluténmentes gabonára.
(pl. barna rizs, köles, zab, hajdina)

Jó étvágyat!

Stresszmentes szép napot! 🙂

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük