Az előző blogban már beszéltem a stresszoldó, makrobiotikus táplálkozásról.
Ahogy akkor leírtam, a stresszmentesítő táplálkozás lényege, az ételek alapanyagainak megválasztásában, az étkezés nyugodt körülményeiben vannak alapvetően.
Egészséged megtartásához fontos, hogy természetes ételeket fogyasszál.
A makrobiotikus táplálkozás elősegítheti, hogy könnyebben vedd a napi akadályokat, ne legyél fáradékony. Gondolataid tiszták maradjanak, türelmes legyél munkád során és otthon a családod körében.
Alvásod mély és nyugodt legyen.
Ezért most szeretnék nektek bemutatni 4 darab igazán relaxáló, nyugtató és lazító hatású, édes leves receptet, amiknek nem csak az az előnye, hogy egyszerűen elkészítheted őket, hanem ráadásként még nagyon finomak is.
Íme, a leves receptek 🙂
Édes zöldséges leves
Cukkini árpa leves
Gyömbéres vöröshagyma krémleves
Árpa leves sütőtökkel
Édes zöldséges leves
Hozzávalók:
4 csésze víz
1/2 édes burgonya kockákra vágva (másfél cm méretűre)
1/2 vöröshagyma félholdra szeletelve
1 kicsi sárgarépa szeletelve
Só (ha van miso akkor 4 teáskanál miso paszta barna rizs misoból)
1 evőkanálnyi apróra darabolt újhagyma tálaláskor a leves tetején
A forrásban lévő vízbe teszem a zöldségeket 5 percig, majd alacsony lángra veszem és főzöm amíg puhák lesznek a zöldségek. Sóval ízesítem (ha van miso pasztánk akkor a fél pohár zöldség lében felolvasztom és óvatosan visszaöntöm a levesbe, forralás nélkül 1-2 percig főzöm)
Tálaláskor apróra szeletelt újhagymával szórom a tetejét.
Cukkini árpa leves
Hozzávalók:
1/3 csésze árpa
3 csésze víz
2 közepes méretű cukkini, másfél centi kockákra vágva
1/2 evőkanál olíva olaj
tengeri só és kicsi bors, piros paprika ízlés szerint
Egy kanál újhagyma apróra vágva tálaláskor a leves tetején.
Egy csésze vízben egy csipet sóval 40 percig főzöm az árpát kuktában, azután hagyom kihűlni a kuktát. Kukta nélkül 1 órán át főzöm az árpát. Vastag talpú serpenyőben az olíva olajon pirítom a cukkinit 2 percig 1/2 teáskanál sóval. Hozzáadok két csésze vizet és főzöm addig míg a zöldség megpuhul. Mixerrel pürésítem a cukkinit. Hozzáadom a főtt árpát, a sót, a kicsi borsot és a piros paprikát ízlés szerint.
Apróra vágott újhagymával tálalom.
Gyömbéres vöröshagyma krémleves
Hozzávalók:
4 db vörös hagyma kockára vágva
1/2 evőkanál nagyon vékonyra szeletelt gyömbér (amelyet korábban meghámoztam)
1 teáskanál (pirított) szezámolaj
Só (ha van rizs vagy shiro miso akkor azzal sózom a levest)
4 csésze víz
Tálaláskor egy kanál apróra szeletelt újhagymával díszítem a leves tetejét.
Vastagtalpú edényben pirítom a hagymát a gyömbért az olajon egy csipet sóval amíg a hagyma üveges lesz. Egy csésze vizet hozzáadok és puhára főzöm a hagymát. A maradék 3 pohár vizet hozzáadom és tovább főzöm. Sóval ízesítem (ha van misonk akkor a szokásos módon eljárva misot adok a leveshez)
Apróra szeletelt újhagymával a tetején tálalom.
Árpa leves sütőtökkel
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
Egy mokkáskanál olaj hidegen sajtolva
4 csésze kockákra vágott sütőtök
3/4 csésze főtt árpa
Só
A fokhagymát olajon pirítom kicsi sóval és a sütőtök darabokat hozzáteszem és felengedem vízzel. Puhára főzzük a sütőtököt és mixerrel pépesítem, majd a főtt árpát hozzáadom és közösen tovább főzöm egy ideig.
A gluténérzékenyek az árpát nyugodtan kicserélhetik gluténmentes gabonára.
(pl. barna rizs, köles, zab, hajdina)
Jó étvágyat!
Stresszmentes szép napot! 🙂
0 hozzászólás