Így tudod befolyásolni gondolataidat! 2.

Módszerek és eszköztár, Stresszkezelés | 0 hozzászólás

Elménk milyen módon képes befogadni a környezetünkből érkező jeleket és melyik része ügyel arra, hogy a negatív gondolatok előtt bezárjuk a “kapukat”?
Hogyan tudjuk befolyásolni gondolatainkat?
Gondolataink hogyan segíthetnek a stresszoldásban?

A válaszokhoz térjünk vissza, az előző részben bemutatott rajzra.elme_kep_stresszmentes_elet-oldal001

A felső kör az elménket, gondolatainkat, az alsó kör pedig a testünket, illetve a cselekvéseinket jelképezi.

Elménk tudatos része az, amelyik fogadja a környezetünkből érkező jeleket, tapasztalatokat. Bármi történik körülöttünk, azt elménk vagy befogadja, vagy elutasítja. A tudatos elme úgy viselkedik mint egy szűrő, ami megszűri a környezetünkből érkező gondolatokat, ezzel lehetővé téve, hogy csak azokat az eseményeket válasszuk ki amihez érzelmileg kötődünk.
Álmainknak, céljainknak is a tudatos elme a helye.

Nincs könnyű dolga a tudatos elménknek, hiszen a rengeteg információt, ami nap mint nap környezetünkben történik, neki kell befogadni, kiválogatni. A nap minden egyes percében a tudatos elménknek kell döntenie, mit fogadjon be.
Amikor folyamatosan negatív üzeneteket, negatív gondolatokat fogadunk be, akkor ezek fognak a tudatalatti elménkben is tárolódni.

Milyenné válik az az ember, aki folyton csak a negatív üzeneteket hallja meg és azokat tárolja?
Olyan negatív beállítottságú emberré, aki tele lesz negatív gondolatokkal és negatív véleményekkel.

A tudatos elme akadályozhatja meg, hogy ne negatívan gondolkodjunk, inkább akarjunk pozitívak lenni, és a pozitív híreket részesítsük előnybe a negatív hírekkel szemben. Ez úgy érhető el, ha a tudatos elme őrködik a tudatalatti elménk fölött.

A tudatalatti elme az emocionális, illetve az érző elménk, amely valamennyi beérkező gondolatainkat befogadja és beágyazza hitrendszerünkbe. A tudatalatti elménk minden tudatos elménkből érkező gondolatra IGEN-t mond. Ezért van nagy szerepe a tudatos elménknek, mert ő nem engedi be, ha mi is úgy akarjuk, az aggódást, a sok negatív gondolatot, eseményt.

Hasonlóan történik ez a pozitív gondolatokkal is. Ha valaki pozitívan gondolkodik, pozitív képet alakít ki a jövőjével, illetve egy eseménnyel kapcsolatban, akkor a tudatalatti elménk ezt magáévá teszi és azon dolgozik, hogy az eredmények pozitívvá váljanak. Életünk pedig stresszmentessé.

Ha jobban belegondolunk nem ugyanannyi energiát vesz igénybe az aggódás, a miatta kialakult stressz, mint ha arra koncentrálnánk, amit valóban szeretnénk, hogy megtörténjen velünk?

A negatív gondolatok kialakulásban sokszor a neveltetésünk, közvetlen környezetünk is szerepet játszik. Aki sokszor csak azt hallja környezetében, hogy mit nem kaphat meg és milyen feltételekkel érhet el egy kitűzött célt, ami nem is biztos, hogy igaz, akkor többünkben az aggódást fogja kiváltani.
Ilyenek miatt, többször feltesszük magunknak a kérdést, biztos megfelelek az elvárt feltételeknek? Rendelkezem azokkal a készségekkel, amit környezetem szeretne tőlem?

Amikor kudarcot élünk át, nehezen tudunk továbblépni, folyton azon jár gondolatunk, mit kellett volna másképpen csinálni. Elkövetjük azt a hibát, hogy mindig hátrafelé nézünk és nem előre. Félünk az újabb kudarctól és ezzel töltjük fel elménket is. Kialakítjuk életünkben a mindent háttérbe szorító negatív hozzáállást. Az ilyen hozzáállás sokszor a stressz, a szorongás egyik fő oka is.

Mit kell tenni ilyen esetben?

Fentebb már megismertük a tudatos és a tudatalatti elménk működését. Tudjuk, hogy a tudatos elménk feladata, hogy megszűrje a környezetünkből érkező információkat. Ezért, mi tudatosan befolyásolhatjuk, és szelektálhatjuk gondolatainkat úgy, hogy jobban odafigyelünk és fókuszálunk a pozitív hírekre, pozitív eseményekre.

Próbáld ki és rövid időn belül tapasztalni fogod, hogy a negatív eseményeknek is átveszi a helyét a pozitív. Koncentrálj a sikereidre, lásd magad előtt az elképzelt jövőképet.
Jó hír, hogy elménk nem tud különbséget tenni az elképzelt és a valós állapotok között.
Ezért minél többször gondolsz pozitív dolgokra, sikerekre, céljaidra, annál hatékonyabban fog bevésődni elmédbe, hitrendszeredbe. Tréningeztesd elmédet úgy, mint a testedet. A sok gyakorlásnak meg lesz a pozitív eredménye.

Elménk is olyan akaratos, mint a testünk, ha nem foglalkozol vele, nem mutat föl eredményt.
Akinek környezetéből és szokásaiból adódóan mélyen beágyazódtak elméjébe a negatív gondolatok, annak komoly erőfeszítéseket kell majd tennie, hogy a leírt gyakorlat eredményt hozzon.
Koncentráljunk a célra, és akkor a negatív gondolatok elleni küzdelemből biztos, hogy győztesen kerülhetünk ki.

A félelmek bénítólag hatnak. Sokszor megfordul a fejedben, „de mi lesz ha….”
Hogyan kerekedjél felül félelmeiden? Ne úgy kezd életed naplóját, hogy „lehettem volna…”.
Gyere vissza és olvasd el a következő részt is.

Stresszmentes szép napot! 🙂

Forrás:
Bob Proctor: Nem a pénz boldogít…

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Miért jó a jó stressz-szint? | Stresszkezelés - […] – Uralkodj az érzelmeiden! Tanuld meg érzelmeidet egyensúlyban tartani. A stressz által kiváltott érzelmek kezelésére, úgy mint a haragra,…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük