Ez a nyerő mosoly a stresszhelyzetekre!

Módszerek és eszköztár, Stresszkezelés | 0 hozzászólás

 

Mosolygunk és már túl is jutottunk a stresszhelyzeteken?
Ilyen könnyű lenne?

Amerikai kutatók a Kansasi egyetemen, 169 önkéntes bevonásával a különböző típusú arckifejezések hatását vizsgálta, egy egy stresszel járó feladat megoldása közben.

A kutatások 3 arckifejezést elemeztek.
Az egyik a semleges arckifejezés.
Ezen túl, van a standard típusú mosoly, ami egy szokványos mosoly és ahol a száj körüli izmok működnek.
Valamint van az őszinte, vagy Duchenne mosoly, amikor a szájat körülvevő izmokon túl a szem körüli izmok is mozgásba jönnek.

Régebbi kutatások megmutatták, hogy a stresszhatások alatt, vagy után segíthetnek a pozitív érzelmek és a mosolygás befolyásolhatja az érzelmeket.
Tara Kraft és Sarah Pressman viszont elsőként vizsgálta azt, hogy a mosolygás milyen hatással van a stresszen való túljutásra, a stressz feldolgozására.

A kísérletek előtt az önkéntesek egy egy csoportjának felkészítése abból állt, hogy megtanították nekik a semleges arckifejezést, a normál mosolyt és a Duchenne, (valódi) mosolyt. A résztvevők többi csoportjainak pedig azt tanították, hogy a szájukban úgy tartsanak evőpálcikát, hogy az arcizmaik pont ezeknek az arckifejezéseknek megfelelő módon húzódjanak össze.

A teszt feladatokat úgy állították össze a csoportok tagjainak, hogy rövid időre stresszel járjanak. Közben a kutatók mérték a résztvevők szívritmusát és stressz szintjüket.

A tesztek értékelésekor bebizonyosodott, hogy a mosolygás valóban befolyásolja az ember fizikai állapotát, még akkor is, ha nem szándékos, csak az arcizmok húzódnak össze.

mosolygos_lany_stresszmentesA stresszhelyzeteken azok jutottak hamarabb túl, akiknek arcán közben valódi, (Duchenne) mosoly volt. Őket a normál mosolyúak követték, a végén pedig a semleges arckifejezésűek voltak.

Érdekes eredmény alakult ki az evőpálcikát a szájukban tartó önkénteseknél. Itt azok jutottak túl a stresszes állapoton hamarabb, akiknek azt az utasítást adták, hogy úgy tartsák a pálcikát, hogy közben mosolyogjanak.

Összegezve, a kutatás eredménye arra utal, hogy rövid stresszhatás alatt a mosoly segít csökkenteni a testben a stresszválasz intenzitását, függetlenül attól, hogy valóban érzünk e közben boldogságot.

Stresszmentes szép napot!stresszmentes

Forrás:boon.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük