A naplóírás így csökkenti a stresszt!

Módszerek és eszköztár, Stresszkezelés | 0 hozzászólás

A stresszes napokat csak kevesen tudjuk elkerülni, azt hogy hogyan kezeljük, azt viszont mindenki megtanulhatja. A stresszmentes élet feltétele, ha tudunk alkalmazkodni egyes stresszhelyzethez. Az alkalmazkodás azonban nem egyszerű feladat, sőt néha elég megterhelő és egy igazi stresszforrás.

Sajnos egy gombnyomásra nem tüntethetjük el és nem is dolgozhatjuk föl a minket ért sérelmeket. Ezért érdemes olyan stresszkezelő technikák után nézni, amit mindenki, akár otthon, akár aktív pihenés közben elsajátíthat.
Az egyik ilyen stresszkezelő technika a naplóírás, amihez nem kell több, mint egy napló, „jegyzetfüzet” és egy toll.

Szakemberek egyhangúlag állítják, hogy ha leírjuk a velünk történt stresszes helyzeteket, akkor könnyebben megtaláljuk rá a megfelelő válaszreakciót. Az írásnak pedig stressz csökkentő hatása van.
A folyamatosan rögzített stresszhelyzetek, események, azonosíthatják a „stresszorokat”, valamint választ adhatnak a stresszforrások tüneteinek kezelésére.

Mind a munkahelyi, mind az otthoni események válthatnak ki stresszes állapotokat. Okozhat fejfájást a munkahelyen egy projekttel kapcsolatos megbeszélés, ami nem úgy sikerült, ahogy te szeretted volna. De otthon is érhet meglepetés egy tervezett programmal kapcsolatban. Jó, ha ilyen esetekben leírod a reakciókat, az érzéseidet, ami veled történt, hogy később nyugodtabb körülmények között visszatérhessél hozzá. Amikor beazonosítod a problémát, könnyebben megtalálod rá a választ és a következő alkalommal már tudod mit kell tenned, hogy elkerüld a stresszt okozó tényezőket.

A naplóírás gyakorlott elsajátítása, mint a stressz kezelésének egyik hatékony technikája, sem sikerülhet egyik napról a másikra. Legyél türelmes magaddal és vezesd kitartóan a naplódat, hogy minél tudatosabban találd meg a problémákra a választ.
A veled történt stresszes körülményeken leginkább te tudsz változtatni. A te hozzáállásod a legfontosabb.

Ha képes leszel kitartóan a stressz csökkentése érdekében vezetni egy ilyen naplót, akkor több havi jegyzetelés, stresszkezelés után, a jelenben is megjelenő stresszforrások nem fognak számodra problémát jelenteni. A hónapok alatt leírt megoldások közül, tudni fogod, hogy melyiket érdemes alkalmazni az adott stresszhelyzetben. Ami régebben felidegesített, stresszes órákat okozott, azok ma már egyáltalán nem fognak zavarni téged.

Próbáld ki és ha kérdésed van, kérdezz!
Olvasd el, hogy segít a stresszcsökkentésben az időtervezés!

Stresszmentes szép napot! 🙂

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ilyen is lehet a stressz! | Stresszmentes.hu - […] ← A naplóírás így csökkenti a stresszt! […]
  2. Miért fontos a stresszkezelés? | Stresszkezelés - […] könyvek stresszkezeles_gyerekeknek_side-oldal001 Stresszkezelés gyerekeknek slide_3_stressz_csokkentese_Dokumentum-3-oldal001 A stressz csökkentése […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük