Stresszmentes élet-Gondolati térkép Próbáld ki Te is!

Blog | 0 hozzászólás

A képzelet az emberi elme műhelye, ahol régi eszmékből új kombinációk és új tervek születnek.
Napoleon Hill

 

Stresszmentes élet Gondolati térkép

Stresszmentes élet Gondolati térkép

Elkészítettem a stresszmentes élet gondolati térképét! A térkép általatok fog továbbfejlődni.
Miért gondolom így? Olvasd el!

Ti is biztos sokszor hallottatok már arról, hogy nem igazán használjuk ki agyunk kapacitását. Több módszerrel próbálkoznak a szakemberek rávenni minket, hogy használjuk a fejünket, mert a valóság az, hogy lehetne hatékonyabban gondolkodni. Azt is szokták mondani, hogy olyan ez, amikor a számítógépet csak írógépként használnánk.

Múltkor a kezembe akadt egy könyv, ami a Gondolati térkép (Mind map) módszerével foglalkozott. Ezt a módszert Tony Buzan dolgozta ki, akinek az volt a célja, hogy minél hatékonyabbá tegye a jegyzetelési módszereket. Megörültem neki, mert rögtön az jutott eszembe, hogy a stresszkezelés módszereinek a kidolgozásánál, a stresszoldó tevékenységeknél milyen jól feltudjuk majd használni.

Valószínű, hogy többen már ti is ismeritek ezt a módszert, talán nálatok már bevált módszerként is működik. De mi van azokkal akik nem ismerik? Szerintem érdemes vele foglalkozni, mert nagyon jól alkalmazható magán- és munkaügyben, illetve iskolákban. Használhatjuk, hobbikhoz, célok kitűzésénél, stratégiák készítésénél, személyes profilok összeállításánál és órákra való felkészülésnél is.

Miért jó az “elme térkép”?
Ha új ismeretet akarunk elraktározni, akkor általában jobb, ha már valamelyik kijárt utat választjuk, így könnyebben elérjük a beépített új ismereteket is. Ez a módszer a tanulást is megkönnyíti.

A 60-as években Roger Sperry kutatásaiban kimutatta, hogy a két agyféltekénk különböző funkciókat lát el, ezért eltérően is működik.
A bal agyfélteke: beszéd, írás, olvasás, számolás, logika, elemzés listázás, részletek sorba-rendezés, egymásutániság
A jobb agyfélteke: képzelet, színek, dimenziók, téri-vizuális ingerek, muzikalitás, egyidejűség

Érdekes, hogy a nyugati kultúra a logika, elemzés, információfeldolgozásra épít, tehát számok, szavak, mondatok az alapja. A keleti kultúrák viszont sokkal vizuálisabbak, képeket, szimbólumokat használnak.
A mai oktatás a bal agyfélteke funkcióit részesíti előnybe és sajnos a jobb agyfélteke funkcióit a futottak még kategóriába sorolja. Gondolkodásunkban pedig fontos szerepe van a jobb agyfélteke funkcióinak, mert ahogy mondani szoktuk, “Egy kép száz szónál is többet ér”

Az ábrák, képek rengeteg információt hordoznak. A gondolat térképet is szinte egy nagy összetett kép jellemzi, ami egyszerre ad lehetőséget az asszociációra, téri ingerre, csoportosításra, egészek alkotására.

Mi a jellemzője és felépítése a gondolati térképnek?
– Fókuszban egy központi kép van.
– A fő témák a központból indulnak ki.
– Az ágak egy kulcsszót tartalmaznak, nyomtatott betűvel egy kapcsolati vonalon helyezkedik el. A főágakhoz kapcsolódnak a kevésbé fontos információk
– Az ágak egy csomópontokkal kapcsolódó szerkezetet alkotnak
– Alkalmazhatsz színeket, képeket, kódokat, dimenziókat, így teheted személyesebbé.

Amint látod, nem olyan bonyolult az alkalmazása, de ha elkezdesz vele dolgozni, akkor bizony gondolkodás nélkül nem fogsz sokra menni. Fontos, hogy ezzel a módszerrel tervezhetsz, tanulhatsz. Közben hatékonyabban használod asz agyadat, így nem csak az agy teljesítménye, hanem a Te sikerélményed, sikered növekedése, a tiszta gondolkodás lehetősége is előtted áll.

Akit érdekel és szeretne magának is ilyet készíteni annak ajánlom a következő oldalt. Én is ezzel készítettem. 🙂

Ingyenes gondolati szoftver

Forrás: Gyarmathy Éva, Gondolatok térképe

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük