Védd az immunrendszeredet!
Zöld gyümölcsök és zöld zöldségek gyógyhatásai!
A gyümölcsök és zöldségek minden színe és árnyalata tartalmaz fito-tápanyagokat. A fito tápanyagok, nagyban hozzájárulnak immunrendszered védelméhez. Próbálj minél színesebb ételeket fogyasztani, mert annál többféle fito-tápanyagot, ezáltal antioxidánst is juttatsz a szervezetedbe.
A növények saját védelmükre termelik a fito-tápanyagokat, ezért nyújthatnak segítséget az emberi szervezet védekezőképességének növelésében is.
Nézzünk néhány példát!
Zöld alma
Az alma kiváló antioxidáns forrás, mely felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel, melyek az öregedésért és több betegség kialakulásáért is felelősek. Egy tanulmány szerint az alma rendszeres fogyasztása nőknél 13-22%-kal képes csökkenteni a szívbetegségek rizikóját. Az alma emellett kiváló rostforrás. Az élelmi rostoknak szintén fontos szerepük van a szív-, és érrendszeri betegségek (és bizonyos rákos betegségek) megelőzésében.
A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszerként. A tapasztalat szerint ahol sok almát fogyasztanak, köszvény jóval ritkábban fordul elő. A szárított almahéjból készült teát hurutok, bélgondok ellen javasolják.
Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, élénkítő hatású.
Brokkoli
A brokkoli rostokban, folsavban, káliumban, kalciumban és különböző fitonutriensekben igen gazdag, emellett jelentős a C-vitamin, béta-karotin és más antioxidáns tartalma. A brokkoliban található fitonutriensek csökkenthetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákos daganatok kialakulásának esélyét. Különösen prosztata-, végbél- és hólyag-, valamint petefészekrák esetében jutottak kutatók biztató eredményre a brokkoli-fogyasztás betegség leküzdésében betöltött szerepét vizsgálva. Komplex összetevői, valamint alacsony kalóriatartalma (34 Kcal/100 gr) miatt az egészségükre fokozott figyelmet fordítók, sportolók és diétázók egyik kedvenc zöldségféléje is.
Spenót
Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget. A spenót tele van vassal, A-, C- és K-vitaminnal, sok benne a kalcium és a magnézium. A benne lévő oxálsav pedig segít a szervezet számára megkötni a vasat és a kalciumot. Ezen kívül még található benne mangán, folsav, kálium, B6- és E-vitamin, szelén és foszfor. A spenót ezen kívül fontos élelmi rost-forrás, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezetre és az emésztésre.
Rukkola
A rukkola nagyon finom zöldség ami tele van sok sok vitaminnal. A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (tészta, rizottó, pizza). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül magas, (A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium).
Én imádom ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket legtöbbször salátaként fogyasztok. Próbáld ki Te is az egyik kedvencemet. Spenót (néha rukkola)+alma+dió, illetve bármilyen mag megfelel (mostanában chia magot teszek a salátákba), kis borecet, olivaolaj, pici kanál nádcukor.
Következik!
Sárga és narancs színű zöldségek, gyümölcsök.
Forrás: wikipedia, mindmegette.hu, gastrojal.hu, drtihanyi.hu, hazipatika.com
Fotó: pinterest.com (yumgoogle.com)
0 hozzászólás