Stresszmentes élet – Kezd a napot zabpehellyel!-Zabpelyhes keksz

Blog | 0 hozzászólás

Úgy gondoltam itt a tavasz és elkezdek írni a hűsítő hatású gabonákról élelmiszerekről. Jelenleg az idő nem tavaszias ezért nagyon jót fog tenni nekünk egy kis melegítő hatású, zabpehellyel készült keksz.
A zab a gabonák gyógyító növénye

Legyen a polcodon mindig zabpehely!

Miért?

Mert tartalmazza a zabszemekben lévő fontos alkotóelemeket, a fehérjéket, élelmi-rostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.
A fokozott stresszhatások és kimerültség szempontjából is fontos B-vitamint, magnéziumot tartalmaz, így regenerálja az idegeket, izomgörcsöknél is jót tesz, illetve élénkíti, és táplálja az egész idegrendszert. A zab gyulladást gátló anyagokat tartalmaz, ezáltal nyugtatja a gyomrot.

Miért ajánlom még reggelire a zabpelyhet?
Olyan teltségérzeted lesz tőle, hogy ebéd előtt nem igazán akarsz majd nassolni.
Lassítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet.


Olvasd el én hogy készítettem ezt az igazán gyors zabpehellyel készült kekszet!

Zabpelyhes keksz

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:
250g zabpehely
50g mandulaliszt, (lehet apróra darált mandula is, de dió is).
125g kókuszzsír, (lehet vaj is)
1kk szódabikarbóna (lehet 1/2 csomag sütőpor is)
1tojás+ 1 tojás sárgája (tojás helyett lehet chia mag vízzel zselésítve)
125g kókuszcukor (lehet rizs szirup is) nekem most kókuszcukor volt itthon, ami nagyon sok B-vitamint tartalmaz, tehát az idegekre ez is jó hatással van!
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
1/2kk kardamom
(lehet fahéj is)

Elkészítése:
Egy nagyobb tálba tedd bele a leírt hozzávalókat. Én szépen sorban beraktam őket. 🙂
Kezeddel nagyon alaposan dolgozd össze, addig, hogy a zabpehely is felvegye a nedvességet. Ha úgy látod, hogy nem igen tudsz még kis gombócokat formázni belőle, akkor tehetsz hozzá még mandulalisztet, vagy manduladarát. Amikor összeállt a massza én kicsit betettem a hűtőbe, biztos ami biztos, de ezt akár ki is hagyhatod.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd el az összegyúrt kis gombócokat (2,5/3cm átmérőjű), figyelj oda, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól, mert különben összekapaszkodnak nagyon.
Végül tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig süsd. Nekem pontosan 20 perc volt, de ha bizonytalan vagy akkor a 15. perctől kezdve nézegesd, mert mindenki sütője mást és mást produkálhat.

Gyönyörűséges zabpehely keksz

Gyönyörűséges zabpehely keksz

Kész is a gyönyörűséges szép zabpelyhes aranybarna keksz. Reggelire vagy délutáni teához nagyon megfelel.
Van aki azt mondja a zabpehely jót tesz a szépségnek is. Én úgy gondolom, ha nem idegeskedünk, akkor szépek is maradunk! 🙂

Jó étvágyat!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük