Steve Biddulph ausztrál pszichológus mondta:

"Ahhoz, hogy sikeresek legyünk házastársként, szülőként vagy barátként, fontos, hogy levessük az álarcot és önmagunk legyünk."

Tapasztalatból mondom, hogy sikerünket, boldogságunkat, elég jelentősen meghatározza, hogy különböző helyzetekben hogyan viselkedünk, hogyan reagálunk. Kapcsolataink során személytől és helyzettől függően számtalan készségünkre, képességünkre szükség van. De ahhoz, hogy sikeresek is legyünk és harmóniában éljünk otthonunkban, munkahelyünkön, az önismeret készsége talán a legfontosabb.

Ezért összeszedtem 6 bevált gyakorlatot, amivel könnyen fejleszheted önismereted

  1. Fejezd ki bátran érzelmeidet, bővítsd ki érzelmi szókincsedet!

"Akármilyen erős érzések is vannak a szívedben, ha nem osztod meg őket a másikkal, akkor teljesen értelmetlenek."
Junjou Romantica c. film

Voltál már olyan helyzetben, hogy egy beszélgetés alatt majd felrobbantál, de mégis szó nélkül hallgattad tovább a másikat? Sokszor képesek vagyunk végighallgatni embereket úgy, hogy semmi jelét nem mutatjuk érzéseinknek. Ezért nem is kell csodálkozni, hogy a partnerünk nem veszi észre, hogy közben Mi, mit érezhetünk.

Emlékszem amikor a "Micsoda nő"-ben elmondja Richard Gere, hogy mennyit fizetett azért a pszichológusának, hogy ki tudja mondani "dühös voltam az apámra"!? Egy kutatásban megállapították, ha érzéseinket szavakban is kifejezzük és nem "nyeljük le a békát", akkor az agyunk is segíteni fog abban, hogy könnyebben feldolgozzuk a stresszt. Ezért hasznos, ha a "szomorú" és az "örülök" szó mellett megtanulunk még pár szót, amivel kifejezhetjük egy számunkra stresszesebb helyzetben is érzéseinket. Például ezeket: csalódott, büszke, félelem, elégedett, kínos, izgatott, boldog, meglepett, szégyen, szórakozott, boldogtalan...

2. Mondj "NEM"-et!

Nem könnyű, tudom. Sokszor ezért halogatjuk is, hogy kimondjuk. De ha hosszabb távon megtanuljuk, hogy mikor tesz jót nekünk a NEM kimondása, akkor érezni fogjuk jótékony hatását is. Ezt is gyakorolni kell. Végül könnyen fogunk olyanokra is NEM-et mondani, mint a haszontalan időtöltés, az egészségtelen ételek, a folyamatos e-mail figyelése és egyéb időrablók.

3. Gondolkozzál, mielőtt cselekszel!

Régen anyukám mondta, hogy számolj tízig és utána beszélj. Milyen igaza volt. Nem mindig számoltam. A lényeg, hogy ne ugorj mindenre rögtön. Az, hogy hogyan viselkedsz és mit mondasz, csak rajtad múlik. Egy meggondolatlan szó, egy oda nem illő gesztus és kész is a kommunikációs katasztrófa. Az általunk hibátlannak vélt kommunikáció során is előfordulnak a másik részéről félreértések, ezért figyeljünk oda és mi ne adjunk rá okot. Összegezve, vagy számolj tízig mielőtt cselekszel, vagy vegyél egy jó mély levegőt.

4. Senki sem hibátlan, még te sem!

Ismerős az a közmondást, hogy más szemében meglátja a szálkát, de a sajátjában a gerendát sem? Könnyebb észrevenni, ha a másik ember hibázik és a hibázó emberbe könnyebb is belekötni. De ismerjük be, ritka az olyan ember, aki nem hibázik. Én, Te, Ő... mindenki hibázik. Hibáinkat mi ismerhetjük a legjobban és mi is tudjuk ezeket kijavítani, illetve minimálisra csökkenteni. Irjál egy listát azokból a hibákból, ami hátráltat, esetleg már szokásoddá is vált és kezd el kijavítani, átalakítani őket.

5. Figyeld a belső beszédedet!

A legtöbb probléma abból adódik, hogy a fejünkben folyton mondja és mondja valaki a negatív rossz dolgokat. Ezért van az, hogy az ilyen hangokra figyelve egyre több lesz a káros stressz az életünkben. STOP! Igen, ezt is úgy kell elképzelni, mint egy kereszteződést az úton. Stop tábla van kitéve és mi már jól megtanultuk, hogy ilyenkor meg kell állni. Ha nem állunk meg a stop táblánál, balesetet szenvedhetünk, vagy a rendőr fog nyakon csípni minket. Így működik ez a negatív párbeszéddel is, amit sajnos elég sokszor lefolytatunk magunkban. Viszont, ezt is megállíthatjuk egy STOP szóval. Minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog menni míg végül természetes lesz, hogy a pozitív hangok kerülnek előtérbe és megszűnnek a negatívak. Ezzel elérhetjük, hogy több sikerben és kevesebb kudarcban legyen részünk. Rajtunk múlik, hogy egyensúlyt teremtsünk életünkben.

6. Ismerd meg, melyik személyiségtípushoz tartozol!

Ebben sokat segítenek a világszerte népszerű karakterazonosító módszerek. Ezekkel a módszerekkel nemcsak a saját típusod erősségeit és gyengeségeit ismerheted meg, de a másik ember típusát is tudod azonosítani. Az is sokat segíthet, ha elkészíted saját SWOT analízisedet (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek). Amint pontosítottad értékeidet, erősségeidet, úgy lesz önbizalmad nagyobb, önismereted pedig több. Jelentősen csökkenthető a stressz is, ha ismerjük a másik ember azon tulajdonságait, amelyek alapján kommunikációnkat alakíthatjuk. Ha sikerül kialakítanunk viselkedésünkkel és szavainkkal azt, hogy a másikkal "egyhúron pendüljünk", hatékonyabban megértsük egymást, akkor az is sikerülni fog, hogy elkerüljük a fölösleges konfliktusokat. Biztos vagyok benne, hogy ebben nagyon sokat tudok majd a jövőben segíteni!

 

További stresszmentes, szép napot! 🙂

img_0691

HMJudit