Enneagram

Szeretnéd jobban megismerni az embereket, vagy a kapcsolataidon akarsz javítani?

 

Ezzel a kis összefoglalóval szeretném neked megköszönni, hogy velem tartasz, és bemutatni neked az egyik leghasznosabb karaktertípusokkal foglalkozó rendszert, az Enneagramot!

Az Enneagram a görög "enneas" szóból származik, és kilencest, a "gram" pedig rajzot jelent. Az Enneagramot egy kör és a benne elhelyezkedő  kilencpontú csillag jelképezi. Ez a szimbólum évszázadokkal ezelőtti és Közép-Keletről származik. A személyiségtípusok tanulmányozására az Enneagramot a hatvanas években kezdték el használni (Oscar Ichazo és Claudio Naranjo). Az Enneagram fejlődéséhez nagyban hozzájárultak a különböző irányultságú Enneagram oktatók írásaikkal és a tanulócsoportok szervezésével, ahol a résztvevők megfigyelhették a 9 típus jellegzetességeit. Az Enneagram olyan eszközt ad a fejlődéshez, ami segíthet a változásban és a kapcsolatok rendbe hozásában.

A mi célunk, hogy az Enneagram rendszer elemzésével feltárjuk azt a lehetőséget, ami a stressz csökkentésére és az emberi kapcsolatok javítására is hatékony megoldást ad.

 

Gyakran feltett kérdések:

Ebben az összefoglalóban nem térek ki a bővebb Enneagram jellemzésére, de pár kérdésre azért szeretném megadni a választ

 • A típusunkkal együtt születünk?

A velünk született hajlamokból alakul ki a későbbi Enneagram- karaktertípus. Mi ezekből a hajlamokból alakítunk ki magunknak egyfajta személyiséget és ezeket használva alakítjuk életstratégiánkat, így kizárva az ellenkező minták kifejlődésének lehetőségét.

 • Lehetséges e típust váltani?

Nem tudunk típust váltani, de saját típusunkon belül alakíthatjuk személyiségünket. ehhez szükséges magunkévá tenni mind a kilenc típus egészséges mintáit és hozzáállását.

 • Vannak jobb vagy rosszabb típusok?

Nincsenek, mert minden típusnak megvan a jó és a rossz oldala.

 • Több Enneagram típus is jellemző lehet rám?

Minden típusnak vannak közös vonásaik, de minden típusnak más a mögöttes motivációja.

 • Vannak olyan típusok, amelyek könnyebben boldogulnak, mint a többiek?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy igen, de ha jobban megismered az Enneagram rendszerét, akkor látni fogod, hogy ez nem is olyan fontos.

Az Enneagram kulcsa igazából az, hogy ahogy fejlődsz a segítségével, egyre nyitottabbá fogsz válni, és egyre könnyebb lesz számodra, hogy különböző helyzetekben megfelelően viselkedj.

Az Enneagram által felkínált utazás énünk világába nem könnyű.

Nézzük a típusok (a megnevezésük a különböző tanítók szerint lehet más, de a számuk azonos) egészen rövid (figyelemfelkeltő) elemzését és azt, hogy az egyes karaktertípusok mit szeretnének elkerülni? Igazi stresszforrás, ha az elkerülés nem sikerül nekik!

 1. típus: (Tökéletes), realista, lelkiismeretes és elvei vannak. Küzd, hogy megfeleljen a maga által támasztott követelményeknek. A haragot, a dühöt kerülik, annak ellenére, hogy sok minden bántja és felháborítja őket.
 2. típus: (Szolgálatkész), melegszívű, gondoskodó, és megérzi, ha a másiknak szüksége van valamire. Viszont saját szükségleteiket háttérbe szorítják. Nem ismerik el, hogy szükségük van segítségre.
 3. típus: (Eredményes), energikus, optimista, magabiztos és célorientált. Kerülik a kudarcot bármibe is kerül nekik, vagy másoknak, szinte egész életükben a sikerért dolgoznak és személyiségüket is a sikerekkel azonosítják
 4. típus: (Romantikus), nagyon érzékeny, jószívű, kifinomult. Kerülik a hétköznapiságot. Fontos számukra, hogy valamilyen módon különlegesek legyenek. Úgy gondolják, hogy énük kifinomult és nem olyan mint a mindennapi embereké. Sokszor azt hiszik, hogy mások nem értik meg őket egyedülálló élményeik miatt.
 5. típus: (Megfigyelő) befelé forduló, szeret egyedül lenni, elemző, kiváncsi, éleselméjű. Kerüli az ürességet, legfőbb törekvése a tudás, az ismeretek felhalmozása, amit nem szívesen oszt meg másokkal. Azokon a társadalmi eseményeken nem vesz részt amik untatják.
 6. típus: (Kérdező) megbízható, becsületes. Ragaszkodik a családjához, barátaihoz és az ügyeihez. Személyiségük széles skálán mozoghat, egészen a félénktől a szókimondó, küzdőig. Kerüli a normáktól való eltérést. Úgy látják az életet, hogy szabályok, törvények előírások jelentik. Túlzott felelősségérzetből minden hanyagságot igyekeznek elkerülni. Nekik fontos az előírások betartása, ha a feletteseiktől származik. Hűségesek, ragaszkodók.
 7. típus: (Kalandozó) energikus, vidám, optimista, és fontos számára a világ. Kerüli a fájdalmat, bánatot. Derűlátó, humorkedvelő. Sokszor nem jutnak el terveik megvalósításáig, a felmerülő nehézségek, kellemetlenségek miatt.
 8. típus: (Harcias) egyenes, magabiztos és védelmező. Kerüli a gyengeséget és örül annak, hogy erősnek érzi magát. Az élet számára küzdelem az igazságért. Készek arra, hogy szembenézzenek a rosszal és leleplezzék annak igazságtalanságát és hamisságát. Szeret mindent tisztán látni. Fontos számukra, hogy ne lássák gyengének őket.
 9. típus: (Békítő) befogadó, jó természetű és támogató. Törekszik mindenkivel az egységre. Kerülik a konfliktust és zavarja őket, ha mások között is feszültség van. Számukra a legfontosabb a békesség, harmónia és az önuralom.

Ha szeretnél több ismeretet szerezni az Enneagram rendszeréről, érdekel, hogy mit jelentenek a fenti ábrán a nyilak és számok, akkor keress minket az elérhetőségeinken! Itt!

Forrás: Párkapcsolatok az Enneagram tükrében (Renee Baron és Elizabeth Wagele) és az Enneagram az önmegismerés útja (Maria B, Robert J. Patrick H.)