Ettől a 3 testtartástól biztosan magabiztosabb leszel!

 

Állásinterjúra készülsz?

Nyilvánosság előtt kell beszélned, vagy előadást fogsz tartani?

Esetleg komoly beszélgetés előtt állsz a főnököddel?

Vagy úgy érzed, hogyha magabiztosabban viselkedtél volna a múltkori találkozón, akkor jobban éreznéd most magad?

Ezt feltétlenül olvasd el!

Bemutatok neked egy igazán egyszerű módszert, amivel könnyen és rövid idő alatt tudod csökkenteni a szorongást és mindezek mellett növeled az önbizalmadat is. Van két perced? Na jó, ahhoz, hogy elolvasd, ahhoz nem elég két perc, de ahhoz, hogy alkalmazd, ahhoz igen.

Kezdeném azzal, hogy ez a nagyszerű módszer kutatásokon alapul. A Harvard Egyetem kutatóit emelném ki elsőként, annak ellenére, hogy több kutatás is foglalkozott már a testbeszéd, a hormonok és a magabiztosság közti összefüggés megfigyelésével. A kutatások során tanulmányozták a hatékony és sikeres vezetők viselkedését és megállapították, hogy a figyelemmel kísért vezetőknek nem csak a közérzetük, hangulatuk hasonló, hanem a hormonszintjük is. Vagyis az ilyen határozott vezetőknek magas a tesztoszteron szintjük és alacsony a kortizol szintjük. A magasabb tesztoszteronszint hozzájárul, hogy az ember magabiztosabbnak érezze magát, az alacsonyabb kortizolszint pedig a szorongás csökkentéséhez és a hatékonyabb stresszkezeléshez vezet. Egyszóval, aki hasonló hormonszinttel rendelkezik, mint a megfigyelt vezetők, azok sokkal magabiztosabbak és sokkal eredményesebben tudják kezelni a stresszt.

Következésképpen nem kell mást tennünk csak azt, mint az említett vezetők tesznek.

Amy Cuddy, a Harvard Egyetem kutatónője szerint, eddig, amikor a hatalomra gondoltunk, csak a tesztoszteron szintjét nézték, mert ez szól a dominanciáról. De voltaképpen a hatalom azon is múlik, ki hogyan reagál a stresszre. "Azaz olyan nagy hatalmú vezetőt akarunk, aki valóban domináns, magas a tesztoszteron szintje, de erőteljesen reagál a stresszre? Valószínűleg nem, igaz? Azt az embert akarjuk, aki erőteljes, asszertív és domináns, de nem nagyon befolyásolja a stressz, egy laza fickó."

De ugye ez nem ilyen egyszerű?!

Azért sem, mert a hormonok szintje változó. Mégpedig úgy változik, ahogy a környezeti, fizikai jelek és a társadalmi hatások is változnak körülöttünk. Mi megpróbálunk a minket ért különböző hatásokra, különböző módon válaszolni. Ilyen fizikai jel tőlünk például a másik ember felé a testbeszédünk. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a két hormon szintjének a változását a testbeszéd jelentősen befolyásolhatja. Nos, ha tudjuk irányítani testbeszédünket, akkor ezzel lényegesen hatást gyakorolhatunk a tesztoszteron növekedésére és a kortizol csökkentésére is, amivel elérhetjük a kívánt magabiztosságot.

A testbeszéd és a hormonok közötti összefüggésről Amy Cuddy, a Harvard Egyetem kutatónője végzett jelentősebb vizsgálatokat. Az alábbiakban bemutatott testhelyzetek azok, amelyek között láthatod a nyitott, "hatalmi" pózokat, ami a nagyobb teljesítmény elérését segítheti és a zártabb, alacsony teljesítményű (hatalom nélküli) pózokat. A továbbiakban nézd meg részletesebben a testtartásokkal kapcsolatos kutatások eredményeit.

powerful-poses-jpeg

A fotón, azokat a "hatalmi" pózokat láthatod, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a teljesítmény növekedéséhez. A vizsgálatok szerint a testünk, a szerepbeli változások, alakítani tudják elménket. Amy Cuddy csapata a kutatáshoz 42 hallgatót kért meg arra, hogy nyálmintát adjon, így megmérhették a tesztoszteron és a kortizol szintjüket. Majd arra kérték a hallgatókat, hogy 2 percig vegyék fel a "hatalmi pózt", amit jobbra, a fotón láthattok. Megkérdezték tőlük, mennyire érzik magukat ebben az esetben a hatalmuk teljében? Később megkérték őket, hogy vegyenek részt egy kis szerencsejátékban, hogy megfigyelhessék a kockázattűrő képességüket. Végül ismét nyálmintát vettek a hallgatóktól és amikor újból megmérték a résztvevők tesztoszteron és kortizolszintjét, az eredmény elképesztően meglepő volt.

Az alábbi fotón az alacsonyabb teljesítményt eredményező zárt pózokat figyelheted meg.
alacsony-teljesitmenyu-pozok-jpegTehát a kortizolszint és a tesztoszteronszint jelentős különbséget mutatott a nyitott, hatalmi pózok és a zárt testhelyzetet végző hallgatók  között. "A kockázattűrő képességnél, ami a szerencsejátékhoz kell, az derült ki, hogy nagy hatalmú pozíció helyzetben a jelöltek 86%-a játszik szerencsejátékot. Gyenge helyzetben pedig, csupán a 60% játszik, és ez elég komoly, szignifikáns különbség. A tesztoszteronnal kapcsolatban ezt találtuk: a hatalommal bíró emberek a belépés pillanatától nézve, egy kb. 20%-os növekedést tapasztalnak, a hatalom nélküliek pedig 10%-os csökkenést. Megint mondom: két perc, és ekkora változások állnak be! Itt van, amit a kortizollal kapcsolatban találtunk: a hatalommal bírók egy kb. 25%-os csökkenést, a kis hatalmúak pedig egy 15%-os növekedést tapasztalnak."

Láthatod, hogy két perc milyen hormonális változásokat okozhat, amely az agyat hatalmi pózban asszertívebbre, magabiztosabbra állítja be, vagy a zárt pózban olyanra, ami a stresszre nem a megfelelő választ adja. Mindezek azt bizonyítják, hogy a nonverbális jeleink irányítják azt, hogy önmagunkról és sokszor másokkal kapcsolatban is, hogyan gondolkodunk és érzünk.  Így befolyásolhatja testünk az elménket.

A kutatónő további bizonyítékot keresve a testhelyzetek és a magabiztosság összefüggése között, megkért több hallgatót arra, hogy vegyen részt egy állásinterjún. Ez egy igazán stresszes állásinterjú volt, olyan kérdezővel, aki az interjú alatt semmilyen nonverbális jelet nem mutatott. Ilyen stresszhelyzetben a kortizolszint igencsak megemelkedik. Az interjúkról felvételek készültek, amelyek alapján teljesen független emberek, akik nem tudták, hogy a hallgatók közül ki melyik pózt gyakorolta 2 percig az interjú előtt, véleményezhették az interjú résztvevőit. Végül a független vélemények alapján a sikeres befutók, azok lettek az állásinterjún, akik a hatalmi pózt gyakorolták előtte. Összességében az ilyen embereknek pozitívabb a megitélésük. Ez is azt bizonyítja, hogy nem mindig az a lényeges, hogy valakinek mi a végzettsége, vagy mennyire volt jó. A legjobb, ha az emberek önmagukat adják, mindenféle sallang nélkül.

Ha szeretnél többet tudni a tetbeszédről és hatásáról, az alábbi videóban a teljes kutatást meghallgathatod.

img_0691

 

Legyen stressztől mentesebb szép napod! 🙂

HMJudit

 

 

 

Forrás: ted.com Amy Cuddy: Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk?

Fotó: pinterest.com, Amy Cuddy, Harvard University